Storyboundin asiakas palkittiin – Tallinn Music Week Vuoden musiikkitapahtuma!

Vuodesta 2009 alkaen järjestetty Baltian merkittävin musiikkiin keskittyvä kaupunkifestivaali Tallinn Music Week on palkittu Vuoden musiikkitapahtumana 2020 Viron musiikkialan EMEA-gaalassa. Haastattelimme tapahtuman perustajaa ja alan uudistajaa, Helen Sildnaa.

11. kesäkuuta järjestetyssä Viron tärkeimmässä musiikkialan gaalassa EMEAssa (Eesti Muusikaettevõtluse Auhinnad) palkittiin jälleen maan parhaimmat ammattilaiset ja tapahtumat. Storyboundin asiakas Tallinn Music Week palkittiin Vuoden musiikkitapahtumana 2020. Koko tapahtuma- ja kulttuurikenttää rankasti koetelleen koronavuoden aikana Storybound teki yhteistyötä festivaalin kanssa kouluttamalla heidän omaa markkinointi- ja myyntihenkilöstöään, toimimalla Suomen b-2-b-markkinoinnin sisältökumppanina sekä pitämällä sisältömarkkinoinnin työpajan festivaalin ammattilaiskonferenssissa.

Kulttuuri tulee kohoamaan tärkeäksi sosiaalisen inkluusion voimaksi ja talouden ajuriksi, uskoo Tallin Music Weekin perustaja Helen Sildna. (kuva Laura Nestor)

”Viime vuosi kokonaisuudessaan oli herätys, että maailma muuttuu, oli kyse sitten pandemiasta tai sääilmiöistä. Istun parhaillaan kotonani Tallinnassa, ja täällä on 35 astetta lämmintä”, festivaalin perustaja Helen Sildna aloittaa.
”Inspiroivien ja turvallisten tilojen luominen on työtämme. Tapahtumatuotantojen ammattilasina meidän tulee päivittää osaamisemme, mitä terveyteen ja turvallisuuteen tulee, ja tehdä yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa. Tarvitsemme uuden Head of Health and Safety -tehtävänkuvan alamme organisaatioihin, ja niiden ytimeen”.

Sildna myöntää, että viime vuosi oli hänelle herätys myös festivaalia järjestävän Shiftworks OÜ
-yhtiön johtajana. Poikkeuksellisen vaativassa tilanteessa voi selvitä vain poikkeuksellisen hyvällä tiimityöllä. Näin rankassa paikassa oli tärkeää tiedostaa myös se, että on ok astua sivuun, jos paine tuntuu liian kovalta. Tiimi kuitenkin jaksoi, yhteisen ja kaikille kirkkaan mission ansiosta.

”2020 oli yhteistyön vuosi, joka avasi uusia väyliä nopeaan kommunikaatioon uuteen tietoon. Nämä keinot tulee muistaa myös jatkossa. Samanaikaisesti kriisi antoi minulle mahdollisuuden kieltäytyä kaikista ylimääräisistä sosiaalisista menoista. Löysin uudelleen oman, arvokkaan aikani, joka mahdollisti minulle erityisiä onnen hetkiä”.

Virossa onnistuttiin ylläpitämään kulttuurielämää

Viro oli yksi niitä harvoja Euroopan maita, jossa onnistuttiin ylläpitämään edes osittaista tapahtuma- ja kulttuurielämää vuonna 2020.
”Mutta tämä ei tapahtunut itsestään, vaan järjestäytymällä yli toimialarajojen ja tekemällä ahkerasti yhteistyötä. Vaadimme helpotuspaketteja ja säännöllisiä tapaamisia ministeriöiden kanssa. Saimme myös enemmän mediatilaa kuin aikoihin. Koko kulttuurikenttä voimaantui yhteistyöstä, joka tekee minusta entistä ylpeämmän kaikista ammattilaisistamme. Voisi sanoa, että viime vuonna alamme päivitti sekä agendansa että toimintatapansa ”, Sildna kiittelee ja kiteyttää, että kulttuuri tulee kohoamaan tärkeäksi sosiaalisen inkluusion voimaksi ja talouden ajuriksi.

On siis sanomattakin selvää, että Sildna on erityisen kiitollinen koko tiimin saamasta Vuoden musiikkitapahtuma -palkinnosta. Päätös toimia rohkeasti ja tehdä sitä, minkä parhaiten taitaa vaikeassakin tilanteessa, rohkaisi samalla koko muuta kenttää.
”Minulle tämä oli myös merkki siitä, että uusi aikakausi 10-vuotispäivämme laukaiseman identiteettikriisin jälkeen on alkanut. Tämä oli myös oikea hetki toivottaa tervetulleeksi uusi festivaalinjohtajamme, Pärtel Soosalu”, Sildna iloitsee.

Ajattele ja toimi globaalisti!

Festivaalin tämän vuoden sanoma on ajatella ja toimia globaalisti. Vaikka vahvan kotimarkkinan, ammatillisen arvostuksen ja saavuttavuuden kriteerit ovat kaikessa tekemisessä läsnä, Sildna muistuttaa myös kansainvälisen osaamisen ja tiedon jakamisen merkityksestä muutosten keskellä.
”Sen sijaan että vastakkainasettelemme kansainvälisyyttä ja kansallisuutta, haluamme nostaa esille niiden oikeasuhtaisuuden monet mahdollisuudet”, Sildna sanoo.

Sekä konferenssin ohjelmisto että festivaalikattaus ovat molemmat jo pitkälti julkaistu, joskin lisäyksiä tulee vielä pitkin kesää. Festivaali esittelee 155 artistia 16:sta eri maasta, joista 100 on Virosta.

Muun muassa noisenik-yhtye A Place To Bury Strangers ja DVS1 Yhdysvalloista, islantilainen techno-punk-kokoonpano Hatari yhdessä palestiinalaisen artistin, Bashir Muradin, kanssa, sekä suomalaiset Kaukolampi ja harmonikka-artisti Antti Paalanen edustavat monipuolisia kansainvälisiä nimiä. Festivaali on myös tilannut ensimäistä kertaa klassisen teoksen nuorelta säveltäjältä, Liisa Hõbepappeliltä. Avajaisissa kuullaan myös ensi kertaa virolaisten muusikkojen Jonas Kaarnametsin ja Erki Pärnojan, sekä tanskalaisen artistin Jonas Bjerren (Mew) ja yhdysvaltalaisen musikologi Alex Maiolon yhteistyönä toteuttama ”Themes For Great Cities: Tallinn”. Novellimainen konsepti rakentuu ambientti- ja industrial-äänimaailmasta, jonka juuret ovat juuri siinä kaupungissa, jossa se esitetään.
”Minulla on tunne, että tästä tulee hyvä TMW-vuosikerta”, Sildna lupailee.

Luovuuden evoluutio

Festivaalin perustaja toivoo, ettei tapahtuma koskaan menettäisi sen ajan hermolla pysymisen herkkyyttä, ja kykyä olla askeleen edellä huomisen musiikissa, taiteessa ja ideoissa.
”On tärkeää tarttua ilmiöihin ja kehitykseen kansainvälisellä tasolla, ja tuoda ne näkyväksi yleisöillemme musiikin, taiteen, kaupunkikokeilujen ja keskustelujen muodoissa. On tärkeää tarttua niihin ja tutkia niitä eri taiteenlajien näkökulmista” Sildna muistuttaa.

Samanaikaisesti Sildna pohtii Viron seuraavaa haastetta, eli kyvykkyyttä vastata EU:n vihreisiin tavoitteisiin, muun muassa löytämällä ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä vaihtoehtoja itä-Virossa sijaitsevien öljyliuskekaivantojen tilalle.
”Luovilla aloilla tulee olla aktiivinen rooli tässä suurimmassa haasteessamme sitten vuoden 1991 uudelleenitsenäistymisen. Haasteet kiinnostavat minua ja ongelmanratkaisu on intohimoni, joten jää vain nähtäväksi, millä tavoin valjastan omat vahvuuteni tässä hyödyksi”, Sildna sanoo päättäväisesti.
”Maailma tarvitsee toimialojen rajojen yli työskenteleviä ja ajattelevia yleisosaajia, joilla on taito nähdä kaikki pisteet ja yhdistää ne uudeksi ja toimivaksi. Maailma tarvitsee myös tarinoita, jotka yhdistävät, tämän olemme huomanneet TMW:n 13-vuotisen historian aikana. Tunneälykkyys ja humaanit taidot tulevat korostumaan tulevaisuudessa. Itse aion jatkaa omaa kehittymisen polkuani ja katsoa, missä minusta on tiimilleni eniten hyötyä jatkossa. Kuinka merkityksellisessä ajassa elämmekään!”

Koko Storyboundin tiimi onnittelee lämpimästi Tallinn Music Weekin perhettä ansaitusta voitosta!