Pitääkö hakukoneoptimoitu artikkeli kirjoittaa nimenomaan tekoälylle?

Sisältömarkkinoinnin maailmassa kuulee nyt kovaa puhetta tekoälystä ja siitä, miten sisältöjä pitäisi erikseen alkaa optimoida sille. Saatetaan jopa pelotella, että perinteinen sisällöntuotanto on kuollut ja vanhat keinot eivät toimi, koska tekoäly vastaa hakuihin suoraan. Totta onkin, että hakukoneet pyrkivät nykyään tarjoamaan yhä täydellisempiä vastauksia suoraan hakutuloksissa, eikä kuluttaja välttämättä enää klikkaa itsensä yrityksen sivuille. Mutta onko asia todella näin? Nähdäksemme laadukas, strateginen sisältömarkkinointi on ollut jo vuosia optimoitu tekoälylle, halusimmepa tai emme.

Newsflash! Google on jo pitkään ollut tekoäly

Kun puhumme hakukoneoptimoinnista, puhumme käytännössä Google-optimoinnista. Ja Google, jo ennen kuin ChatGPT:tä tai muita generatiivisia tekoälyjä oli edes olemassa, on perustunut monimutkaisiin tekoälyalgoritmeihin. Nämä algoritmit (kuten RankBrain ja myöhemmin MUM) on suunniteltu ymmärtämään käyttäjän hakuintentioita syvällisesti. Ne eivät pelkästään etsi avainsanoja, vaan ne pyrkivät ymmärtämään kysymyksen tai tarpeen takana olevan merkityksen. Siksi hyvä, asiantunteva ja relevantti sisältö on aina ollut Googlen suosiossa, koska se vastaa käyttäjien tarpeisiin paremmin.

Kun olemme tehneet sisältömarkkinointia perinteisellä, harkitulla tavalla – eli tuottaneet sisältöä, joka ratkaisee kohderyhmän ongelmia, antaa vastauksia ja tarjoaa lisäarvoa – olemme samalla luoneet sisältöä, josta myös tekoäly pitää. Se tunnistaa laadun, syvyyden ja asiantuntemuksen, olipa kyseessä sitten ihmislukija tai algoritmi.

Sisältömarkkinointi kannattaa yhä, vaikka hakukone vastaa kysymykseen suoraan

Kyllä, tekoälyn koostamat vastaukset vähentävät klikkejä sivuille. Mutta tämä ei tarkoita, että sisällöntuotanto olisi hyödytöntä. Päinvastoin, sen merkitys korostuu tietyissä asioissa:

  • Asiantuntijuuden ja auktoriteetin rakentaminen: Vaikka käyttäjä ei klikkaisi sivustollesi, yrityksesi nimi nousee esiin, kun hakukone käyttää sisältöäsi vastauksen pohjana. Tämä luo brändin tunnettuutta ja osoittaa, että olette alan asiantuntijoita. 
  • Monimutkaisempiin tarpeisiin vastaaminen: Hakukoneen lyhyt vastaus voi tyydyttää yksinkertaisen tiedon tarpeen. Mutta kun käyttäjän tarve on monimutkaisempi tai hän haluaa syvempää ymmärrystä, hän todennäköisemmin klikkaa hausta sivustollesi. Esimerkiksi ohjeet, oppaat tai syvälliset analyysit vaativat aina käyntiä varsinaisella sivulla. Lyhyt Googlen koostama yhteenveto ei riitä lukijalle.
  • Konversiopisteenä toimiminen: Vaikka klikkausprosentti Googlessa laskisi, ne käyttäjät, jotka päätyvät sivustollesi, ovat usein jo paljon pidemmällä ostopolullaan ja etsivät tarkempaa tietoa tai ovat valmiita toimimaan. Sivustolla oleva laadukas sisältö ohjaa heitä eteenpäin kohti yhteydenottoa, uutiskirjeen tilausta tai ostoa. AI-generoitu hakutulos siis toimii filtterinä ja sivustollesi päätyy entistä laadukkaampaa liikennettä.
  • Muut hakukoneet ja kanavat: Kaikki haku ei tapahdu Googlessa. Sosiaalisen median kanavissa jaettuna laadukas sisältö houkuttaa lukijoita merkittävästi tehokkaammin kuin mikään perinteinen mainos.
  • Syvempi sitoutuminen ja asiakassuhteen rakentaminen: Vaikka tekoäly tarjoaisi vastauksen, se ei voi korvata syvällistä tarinankerrontaa, tunteiden herättämistä tai asiakkaan ja brändin välisen suhteen luomista. Nämä edellyttävät usein sisältöä, joka on monipuolisempaa ja kattavampaa kuin lyhyt hakukoneen tuottama tiivistys.

Mitä ”tekoälyoptimointi” oikeasti tarkoittaa?

Puhe ”erillisestä tekoälyoptimoinnista” on usein harhaanjohtavaa. Todellisuudessa se yleensä tarkoittaa samoja asioita, joita olemme opettaneet ja soveltaneet jo vuosia:

  • Ymmärrä kohderyhmäsi syvällisesti: Mitä he todella etsivät, mitä ongelmia heillä on? Hakukoneen tekoäly pyrkii vastaamaan juuri näihin kysymyksiin.
  • Vastaa hakuintentioon: Tuota sisältöä, joka vastaa suoraan käyttäjän kysymykseen tai tarpeeseen. Tekoälykin pyrkii tarjoamaan parhaan mahdollisen vastauksen.
  • Tarjoa kattavaa ja syvällistä sisältöä: Käsittele aihetta perusteellisesti, älä vain pinnallisesti. Tämä osoittaa asiantuntemusta ja luo luottamusta niin ihmisissä kuin tekoälyssäkin.
  • Kirjoita selkeää ja luettavaa kieltä: Tekoäly prosessoi kieltä, ja selkeä, jäsennelty teksti on sille helpompi ymmärtää ja esittää käyttäjilleen.
  • Käytä relevantteja avainsanoja luonnollisesti: Älä täytä tekstiä avainsanoilla, se aika on mennyttä. Nykyään hakukoneissa tehtävät haut muuttuvat entistä enemmän lyhyestä avainfraasista kohti hakukoneelle esitettyjä monimutkaisia kysymyksiä. Näin ollen hakutermien merkitys vähenee nopeasti, ja entistä tärkeämpää on keskittyä hakuintentioon ja käyttäjän todelliseen ongelmaan vastaamiseen monipuolisesti.

Tekoälyjen kehittyminen tarkoittaa itse asiassa sitä, että hakukoneet ymmärtävät sisältöä entistä paremmin kontekstissaan. Tämä korostaa entisestään aidosti arvokkaan ja hyvin kirjoitetun sisällön merkitystä. Algoritmit eivät ole tyhmiä; ne oppivat erottamaan aidon arvon pelkästä avainsanojen täytöstä.

“Pidä asiakas keskiössä” on edelleen paras tapa menestyä

Sen sijaan, että säikähtäisimme tekoälypuheista, meidän tulisi keskittyä siihen, missä olemme aina olleet vahvoja: laadukkaaseen, strategiseen sisältömarkkinointiin. Kun tuotat harkittua ja kohderyhmääsi palvelevaa sisältöä, olet jo valmiiksi edelläkävijä tekoälyajan hakukonenäkyvyydessä.

Älä siis anna tekoälytrendipuheiden pelotella sinua. Perinteinen, mutta ajaton ja tehokas sisältömarkkinointi on yhä parhaita tapoja menestyä, ja se on jo valmiiksi optimoitu tulevaisuudenkin hakukoneita varten. Kysymys ei ole siitä, pitääkö artikkeli optimoida tekoälylle, vaan siitä, miten voit edelleen parantaa sisältösi laatua ja relevanssia yleisöllesi.

Esimerkki sisällöntuotannosta joka toimii myös tekoälyvastauksissa

Olemme kirjoittaneet Helsingissä ja Vantaalla autohuoltoja tarjoavalle asiakkaallemme Aallon Autolle asiantuntijasisältöjä liittyen sähkö- ja hybridiautojen huoltoihin ja korjauksiin. Artikkelien tehtävänä on korostaa Aallon Auton asiantuntijuutta, ja houkutella aiheesta kiinnostuneita autoilijoita lukemaan artikkeleita Aallon Auton sivuilla. Alla kuvakaappaus Googlen hakutuloksista n. viikko artikkelin julkaisun jälkeen. Aallon Auton liiketoiminnan kannalta erittäin relevantin haun “Mitsubishi Outlander PHEV akusto hinta” AI-generoidun tuloksen lähes kaikki viitteet osoittavat Aallon Auton sivuille ja vastaus koostuu yrityksen kannalta tärkeistä nostoista jotka haluamme kuluttajien ymmärtävän aiheeseen liittyen.

Kiinnostaisiko kokeilla sisältömarkkinointia? Ota rohkeasti yhteyttä, niin keskustellaan teidän tarpeisiinne sopivista vaihtoehdoista!

Marko Tuliniemi
Head Of Digital
+358 400 277 974
marko.tuliniemi@jatkotarina.fi